


Jaarrekening maken: 7 tips voor ondernemers
Stelde jij hem al op? Of stel je het nog even uit? De jaarrekening is voor veel ondernemers verplichte kost. Voor wie zijn administratie nauwkeurig bijhield, omhelst het niet meer dan een simpele druk op de knop. Helaas is de praktijk vaak anders. Niet zo gek ook met alles wat er op je afkomt als ondernemer. Daarom helpen wij je graag op weg. Voor jou: 7 tips voor het opstellen van de jaarrekening.
1. Ken de inhoud
Wat moet er in jouw jaarrekening komen te staan? Iedere ondernemer moet een jaarrekening maken, maar niet alle jaarrekeningen zijn gelijk. Wat erin moet staan, hangt af van de soort onderneming die je hebt. Op de website van de Kamer van Koophandel staat wat er in jouw jaarrekening moet staan. Meestal gaat het om een balans, een resultatenrekening en een toelichting. Over het algemeen geldt: hoe groter het bedrijf, hoe meer er in de jaarrekening moet staan.
2. Ben op tijd
Een jaarrekening maken kost tijd, begin daarom tijdig. Dit jaar niet gelukt? Dan neem je een mooi voornemen mee naar 2019. De tijd die je hebt om jouw jaarrekening te deponeren varieert en kan oplopen tot 13 maanden na het boekjaar. Ook hierover vind je meer op de website van de Kamer van Koophandel. Zorg wel dat je op tijd bent, want een boete kan oplopen tot duizenden euro’s.
3. Houd de boekhouding altijd up-to-date
Een kloppende administratie is een belangrijke voorwaarde voor een kloppende jaarrekening. Stel het niet uit en houd jouw boekhouding grondig bij. Ruim eens per week of eens in de maand tijd in voor de administratie. Als je alles aan het einde van het jaar moet doen, ben je uiteindelijk veel meer tijd kwijt. Je ziet dan door de bonnen de boekhouding niet meer.
4. Kies voor een goed boekhoudprogramma
Gelukkig zijn er tal van slimme boekhoudprogramma’s die voor jou de administratie nauwkeurig bijhouden. Het inboeken van facturen en bankafschriften kan hiermee bijvoorbeeld deels of zelfs helemaal worden geautomatiseerd.
5. Bespaar niet op een boekhouder
Wat extra hulp nodig? Wacht dan niet te lang en schakel op tijd hulp in. Een boekhouder helpt je met het voeren van een goede administratie en het opstellen van een kloppende jaarrekening.
6. Controleer
Check, check, dubbelcheck. Categoriseerde je alle kosten juist? Boekte je jouw privé-uitgaven correct? Controleer tot achter de komma, want wil je een goede jaarrekening presenteren, dan dient de boekhouding uiteraard te kloppen.
7. Ken jouw verplichtingen
Jouw jaarrekening moet voldoen aan diverse regels die de wet stelt. Met name fiscale regels beschreven in de Wet op de Inkomstenbelasting, de omzetbelasting en de vennootschapsbelasting zijn lastig en veranderen nogal eens. Loop deze dan ook jaarlijks na. Zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet.
Kan je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van de jaarrekening? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!
> Dit doen we
> Over ons
> Klanten vertellen
Laatste blogs
Meer weten?
Neem contact met ons op.
Wij vertellen je graag meer.
FTF Finance
Traditionele boekhouders zenden voornamelijk informatie over cijfers. FTF finance vindt het belangrijk dat er dialoog plaatsvindt. Op die manier weten ondernemers niet aan het eind van het jaar hoe zij er financieel voor staan maar geven wij ze realtime inzicht.
FTF Finance © 2018 | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy Statement