Het (fiscale) voordeel van bedrijfsfitness I Werkkostenregeling (WKR)

Fiscale zaken
Leestijd 3 minuten
Het (fiscale) voordeel van bedrijfsfitness I Werkkostenregeling (WKR)

Heb je als werkgever weleens gedacht aan bedrijfsfitness? Binnen jouw organisatie zitten hoogstwaarschijnlijk de meeste medewerkers gemiddeld acht uur per dag stil. En niet iedereen daarvan sport in zijn of haar vrije tijd. Terwijl sporten erg belangrijk is. Want mensen die sporten zijn over het algemeen gezonder, productiever én dat betekent ook minder ziekteverzuim. Daarnaast zit er ook een fiscaal voordeel aan het beschikbaar stellen van bedrijfsfitness voor je medewerkers vast.

Bedrijfsfitness in de werkkostenregeling (WKR), hoe zit dat precies? Lees het in deze blog!

Werkkostenregeling

Via de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever onbelaste vergoedingen aan jouw medewerkers schenken. Binnen deze regeling valt alles wat je aan je medewerkers verstrekt of vergoedt tot het loon. Hierdoor hoef je je als werkgever niet te verdiepen in regelingen voor vergoedingen en verstrekkingen. Daarnaast is het niet nodig om alle uitgaven per werknemer te verdelen. Je hebt dus één grote, vrije ruimte waarin je de verstrekkingen en vergoedingen van je medewerkers onderbrengt.

Vrije ruimte

Onder die vrije ruimte vallen verschillende onkostenvergoedingen die je -onbelast- mag afdragen aan jouw medewerkers. Hieronder valt bijvoorbeeld reiskostenvergoeding, maar ook een fitnessabonnement. Hoeveel bedraagt die vrije ruimte dan? In 2022 is het percentage van die vrije ruimte vastgesteld op 1,7 procent over de eerste €400.000 van de loonsom van jouw medewerkers. Over het restant dat boven de €400.000 euro uitkomt wordt een percentage van 1,18% gehanteerd.

Belastingvoordeel

Wanneer je als werkgever besluit om bedrijfsfitness beschikbaar te stellen voor je medewerkers, dan ruilt de medewerker belast loon in voor een onbelast fitnessabonnement. De belastingdienst betaalt in feite mee aan het abonnement. Het voordeel voor jou als werkgever?

  • Je bespaart op de sociale werkgeverslasten. De werknemer betaalt in feite het abonnement zelf, omdat die kosten van het abonnement worden ingehouden op het brutoloon.
  • Als werkgever ‘schiet’ jij het abonnement voor. Medewerkers betalen het abonnement met hun brutoloon, waarover ze geen belasting hoeven te betalen.
  • Hierdoor bespaar je als werkgever op de sociale werkgeverslasten, omdat je minder brutoloon hoeft uit te keren.

Houd wel in de gaten hoeveel ruimte je nog beschikbaar hebt binnen de WKR. Wellicht moet je wat kosten schuiven of schrappen, zodat jij de fitnessabonnementen van je medewerkers kunt betalen, zónder dat daar extra kosten bij komen kijken. Daarnaast hoef je de kosten van de abonnementen niet per werknemer bij te houden. Je boekt het totale bedrag dat je aan fitness vergoed namelijk onder ‘werkkostenregeling’.

Nog een bijkomend voordeel van bedrijfsfitness …

Het laat zien dat je als werkgever om de gezondheid van je medewerkers geeft. Mocht jouw organisatie een personeelstekort kennen, dan trekt het aanbieden van bedrijfsfitness wellicht nieuw personeel aan!

Hulp nodig met het regelen van de financiële zaken?

Hulp nodig met het regelen van de financiële zaken?